Öncelikle, “sağlıksız” diyenler pek de haksız sayılmaz…

•Kanser riskini arttırıyor.

•Vücudun savunma sistemini zayıflatıyor.

•Diş çürüklerine neden oluyor.

•Obeziteye yol açıyor.

•Karaciğer yağlanmasını tetikliyor.

•Çölyak hastalığına da sebep olabiliyor.

Peki ama şekerin hangi türü hangi şartlarda bunlara yol açıyor ?

Ayrıca işin bir de şöyle bir boyutu var; bize emanet edilen bu bedene iyi bakmak lazım, dengesini de bozmamak lazım. Bir de “bi’ daha mı gelicez dünyaya”cıların penceresinden bakacak olursak…. E, haklı değiller mi şimdi? İnsanın bir kere geldiği şu dünyada canı her şeyden tatmak istiyor ama işte tatmakla kalsak iyi, ucunu hep kaçırıyoruz, öyle değil mi :) Nefsimize bir türlü hakim olamıyoruz. “N’apalım? Güzelim hamur işlerini, pastaları, börekleri, çörekleri yemeyip yanında mı yatalım? Bu ikilemin bir ortası yok mu?”

Şöyle ki; günlük besin ihtiyacımızın %50-60’ını şeker oluşturur. Bu ihtiyaç; vitamin, lif ve besleyici değeri yüksek olan ‘kompleks karbonhidrat’ dediğimiz şeker ile karşılanırsa sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve hem uzun süre tokluk sağladığı hem de kan şekerini hızla yükseltmediği için tüketimini aşırıya kaçırmadığımız sürece epey işimize yarayacaktır.

“Peki, çölyak, belli bir hormonun ya da yapının bozulmasından kaynaklanan hastalıklardır. Tek sebepleri değilse de dengesiz beslenme, bu hastalıkların ortaya çıkmasında genelde başroldür.

Kompleks karbonhidratları çok az ya da çok fazla tüketmek, öte yandan meyvede, sütte, bildiğimiz çay şekerinde ve özellikle çoğu paketli gıdanın içerdiği şuruplarda bulunan basit karbonhidratlara beslenmede geniş bir yer vermek metabolik açıdan sorun yaratır.

Tüm bu bilgileri ispat göstererek diyebilirim ki; ŞEKER KORKULACAK BİR ŞEY DEĞİLDİR !

Vücudumuzun şekere ihtiyacı vardır. Vücut bileşenlerimizde karbonhidrat da yer alır. Bu sebeple epilepsi gibi bir hastalık mevcut değilse şeker içeren her şeyi beslenmeden çıkarmak ya da minimuma indirmek mantıklı değildir.

“EN TATLI ZEHİR ŞEKER” DEĞİLDİR! Sağlıklı beslenmek karbonhidratlardan sadece kompleks olanlarını almak, proteinin en kalitelisini, yağın bir tek doymamışını almak demek değildir. Sizi kısıtlayan herhangi bir hastalığınız yoksa her besini dengeli bir şekilde, porsiyonunu ve saatini abartıya kaçırmadan ve vücudunuzun ihtiyacı kadarını alıyorsanız sağlıklı besleniyorsunuz demektir.

Şeker gibi bir hafta dilerim, kompleks türünden tabii :) Haftaya görüşmek üzere!