İnsanlar çoğu zaman “belki zamanla geçer” diyerek yaşadıkları olumsuz olayları çözüme kavuşturmak için uğraşmazlar. Bu durum hayatımız boyunca sık sık yaşanır. Zaman duygusal yaraları çözmek için tek ilaç kaynağı değildir. Beyin bir süre sonra yaşadığınız olumsuzluğa alışmaya başlar fakat alışma sürecinde sizin çözüme kavuşturmadığınız her duyguyu bastırmaya başlarsınız. Örneğin nedenini çözemediğiniz bir öfke farklı bir biçimde yeniden ortaya çıkar. Çünkü duygularınızı bastırmak, sorunları çözüme kavuşturmamak benzer olaylar yaşadığınız da daha büyük tepkiler vermenizi sağlar. Dolasıyla zamanla yoğun bir şekilde azalan hissiyatınız daha büyük tepkilerle geri döner.

Bastırılan duygular zaman içinde fiziki bedeninizde de etkileşim yaratır. Strese dayalı olan kas ağrıları, kaygı bozukluğu bununla birlikte düzensiz uyku ve sabahları yorgun uyanmak gibi.

Bastırdığımız duygulardan nasıl kurtuluruz?

Duygularınızı çekinmeden, yargılanma endişesi taşımadan paylaşmanın ve problemleri çözüme kavuşturmanın en iyi yöntemlerinden biri bir psikologdan destek almaktır.

Duygularınızı yazarak ifade edin. Yaşadığın bir olayı kağıda yazın ve sonrasında orada kendinize öz eleştirinizi yapın sonra olayı yaşadığınız kişiye eleştirinizi yapın ve sorunun ortadan kalkması için nasıl çözümler bulunabilir ve bu olaydan ne tür tecrübeler edindiniz bunları düşünün. Kağıda yazarak çalışmak düşüncelerinizin uzun süreli belleğinizde kalmasını sağlar ve bastırılmış duyguları gün yüzüne çıkarırsınız.