Egzersiz, metabolizmayı hızlandırarak ve kalori açığı oluşturarak kilo verme sürecinizi, kas yapımını sağlayarak da kilo alma sürecinizi hızlandırır, bu süreçlerde vücudunuzda oluşacak çatlaklar ve sarkmaların da önüne geçer. Bunlar, diyetinizi egzersizle birlikte yürütmeniz için harika sebeplerdir. Eğer bu yola çıktıysanız, en iyi sonucu alabilmek ve sağlığınızdan da olmamanız için de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir:

1.Hedefinize değil niyetinize odaklanın.

Egzersiz de diyet gibi, siz hedefinize ulaşana kadar değil, ömrünüz boyunca rutininiz haline gelmelidir. Hem diyete hem de egzersize bir anda başlamak size hızlı ve tatmin edici bir sonuç verebilir. Fakat böyle bir yaşam tarzı değişikliğine bir anda gitmeniz, sizi hem mental hem de fiziksel anlamda yorgun düşürebilir. Böyle büyük bir değişim için küçük adımlar atarak, kendinizi sürece alıştırmalısınız. Bu sayede azminiz ve isteğiniz de tükenmez, sıkılmazsınız. Hedefinize ulaşsanız bile benimsediğiniz bu rutini bozmamanız önemlidir. Çünkü metabolizma nankördür, verdiğiniz kiloları çarçabuk geri alır, sıkılaştırdığınız vücudunuz hızla sarkmaya başlar. Bu yüzden, amacınız belirlediğiniz hedefe ulaşmak değil, ulaştığınız hedefin devamlılığını sağlamaktır.

2.Diyete, egzersizden önce başlayın.

Bir önceki maddede de bahsettiğim gibi, küçük adımlar atmak her anlamda işinizi kolaylaştıracaktır. Her şeyden önce diyete başlamanız, vücudunuzu egzersize hazırlayacak, olası egzersiz yaralanmalarınızı, yorgunluklarınızı önleyecektir. En az 1 hafta boyunca sadece diyetinize odaklanıp vücudunuzu yeni rutininize alıştırın.

3.Diyetinizin kalorisini egzersize başladığınız ilk zamanlarda değiştirmemeye çalışın.

Buna da yine, metabolizmanızı bir anda şaşırtmamanız için dikkat etmeniz gerekir. Bu maddeyi göz ardı etmemeniz, ilerleyen zamanlarda dirençli kilonuza ulaştığınızda takılıp kalmamanıza yarayacaktır.

4.Egzersizle birlikte diyetinizi bir süre stabil halde ilerletmelisiniz.

Diyete başladınız. İşin içine egzersizi de kattınız. Olabildiğince uzun bir süre diyetinizin kalorisini azaltmadan ya da egzersizinizin şiddetini, süresini arttırmadan devam etmelisiniz. Fark edeceksiniz ki, kendinizi daha önce hissetmediğiniz kadar mutlu, sağlıklı, hafif ve dinç hissedeceksiniz. Hayat kaliteniz artacak ve stabil tuttuğunuz rutin, bunu uzun süre sürdürmeniz için yeterli olacaktır.

5.Dirençli kiloya ulaştığınızda sadece birini değiştirmelisiniz.

Dirençli kilolar, metabolizma şaşırtılarak gider. Tek başına diyeti ya da egzersizde değişiklik yapmanız yeterli olacaktır. Kendinizi ekstra yormanıza lüzum yoktur :) Örneğin; daha az kalori alacaksanız, şok diyet şeklinde uygulamalara girişmemeli, yine sürdürülebilir ve sağlıklı bir kalori kısıtlamasına gitmelisiniz. Söz konusu kalori ayarlaması olduğunda, tek seçenek kısıtlamak değildir; öğün saatlerinizi değiştirerek de metabolizmanızı şaşırtabilirsiniz. Hatta kaloriye hiç dokunmadan, 1 saat erken kalkmanız bile yeterli olacaktır. Egzersizi de benzer şekilde, metabolizmayı şoka uğratmadan, yine sürdürülebilir bir biçimde şiddetini arttırabilir, süreyi uzatabilirsiniz. Bunun yerine, yaptığınız egzersizin içeriğini de değiştirebilirsiniz.

6.Kaçamaklara izin verin.

Unutmayın ki, hiçbir besin sizi sağlıksız yapmaz. Sağlıksız besinleri rutin haline getirmeniz gerekir ki sisteminiz büsbütün bozulsun. Bu yüzden, aralarda sevdiğiniz tatlıları, hamurişlerini mideye indirmek, egzersizi asmak vücudunuzun göz yumabileceği kaçamaklardır. Tabii bunun dozunu kaçırmamak gerekir. Metabolizma 24-48 boyunca ortalama aynı hızda çalışır. Yani sağlıklı rutininizi bozmamak için özellikle egzersizinizi 1-2 günde bir yapmaya özen göstermelisiniz.

Bu haftalık da benden bu kadar, bir sonraki hafta bir başka mevzuda görüşmek üzere!