Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Kırklareli TSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Kırklareli İli Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı” geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, Dereköy Gümrük Kapısı'nın modernizasyon çalışmaları ve enflasyon muhasebesinin iş dünyasına etkileri değerlendirildi.

Toplantıya Kırklareli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Öner, Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Vural, Oda ve Borsaların Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreterleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Daire Başkanlığı Uzman Yardımcısı Doğukan Toksoy katıldı.

Kırklareli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Dereköy Gümrük Kapısı'nda yürütülen modernizasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ilık, çalışmalara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) destek verdiğini belirterek, projenin tamamlanmasıyla Türkiye ile Avrupa arasındaki ticaret hacminin artacağını vurguladı. Ilık, “Dereköy Gümrük Kapımız ülkemizin Avrupa’ya açılan önemli kapıları arasında yer almakta olup, yolcu giriş ve çıkışları yoğun bir şekilde sürmektedir. Bunun yanında Ticaret Bakanlığımızın yürüttüğü proje ile ihracatın artırılması ve kolaylaştırılması adına Dereköy Gümrük Kapımızın TIR araçları ile ticari geçişlere açılması oldukça büyük önem arz etmektedir. Günlük olarak karşılıklı 100’er TIR’ın geçiş yapacağı Dereköy Gümrük Kapımızda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin destekleri ile başlattığımız modernizasyon çalışmalarında son aşamalara geliniyor. Bu çalışmaların tamamlanması ile başta ilimiz olmak üzere ülkemizin ekonomisinde gözle görülür artışlar olacaktır” dedi.

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi olan enflasyon muhasebesi konusunda, iş dünyasının yaşadığı zorluklar dile getirildi. Kırklareli TSO, Kırklareli Ticaret Borsası ve Babaeski Ticaret Odası yetkilileri, enflasyon muhasebesi uygulamasının, vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştırmadan yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada, “Kırklareli iş dünyası olarak Enflasyon Muhasebesi Uygulaması’nın vergi matrahını gerçeklikten uzaklaştıran şekilde artırmayacak ve ilave vergi yükü oluşturmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. KOBİ’lerimizin gelirleri yerine yatırımlarından vergi verir hale gelmeleri önlenmelidir. Enflasyon Muhasebesi Uygulaması’ndan doğan vergilendirme yükünün geçici vergi dönemlerinde kaldırılması gerekmektedir. İşletmelerimizden geçici vergi yöntemi ile peşin vergi alınması yerine, Yıllık Gelir/Kurumlar Vergisi üzerinden hesaplanarak değerlendirme yapılması hem sanayicimizi hem de küçük esnaf ve KOBİ’lerimizi rahatlatacaktır. Bu durum vergi mükelleflerinin daha uyumlu şekilde vergisini ödeyebilir hale gelmesine de katkı sağlayacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın iş dünyamızın beklentileri doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacağına inanıyoruz. Ayrıca yatırım yapmış ve yatırım konusuyla ilgili satış geliri henüz oluşmayan şirketlerimize vergi tahakkuk edilmesi gibi konularda da kalıcı adımlar atılmasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bu taleplerin TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletildiğini belirten Soner Ilık, Hisarcıklıoğlu’nun bu talepler üzerine Bakan Şimşek’in küçük işletmeler için geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzenlemesi kapsamından çıkarılma kararı aldığını paylaştı. İş dünyasının taleplerini dikkate alan yetkililere teşekkür eden Ilık, yapılan bu düzenlemenin sanayici, küçük esnaf ve KOBİ’lere büyük bir rahatlama sağlayacağını sözlerine ekledi.

Toplantı, iş dünyasının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yapılan değerlendirmelerle sona erdi.

Arslan: "Çalışanların Ağır Vergi Yükü Hafifletilsin" Arslan: "Çalışanların Ağır Vergi Yükü Hafifletilsin"

Haber: H. Murat Taner

5-1

Muhabir: Hacı Murat Taner