Teknolojik icatların tarihi insanlık tarihi kadar eski olarak kabul edilir. İnsanoğlunun ilk icadıyla birlikte teknoloji tarihi başlamıştır. Teknolojinin tarihsel evrimi dönemlere göre; İlk Çağ, Orta Çağ, Sanayi Devrimi ve Yirminci Yüzyıl dönemleri olarak ele alınabilir. Orta yaş ve üstü nüfusun fazla olduğu şehirlerden bahsedince akla gelen belli başlı şehirlerden biri olan Kırklareli, günümüzdeki teknolojik gelişmelere uyum sağlamış durumda.

Günümüzü bir kenara bırakıp geçmişe en başa gidecek olursak;


İlk Çağ: Bilim insanları bu evreyi o dönemlerde yapılan araç, gereç, silah ve benzeri araçların yapımında kullanılan hammaddeye göre taş, bakır, tunç, demir diye gruplandırmışlardır. Yazının icadı ile birlikte bu teknolojik icatların ve teknolojik gelişimlerin yok olma, kaybolma tehlikesi büyük ölçüde ortadan kalkmış ve teknoloji böylece nesilden nesile aktarılır olmuştur. İnsanlık tarihindeki belki en eski ve en değerli icatlarından biri olarak gösterilen tekerleğin icadı ile birlikte hayvancılık ve tarım iyice yaygınlaşmış böylece yerleşik yaşam düzenine geçilmiştir. Yerleşik düzene geçilmesiyle yaş ve cinsiyet ayrımına dayalı iş bölümünde erkekler avcılık, kadınlar ve çocuklar toplayıcılık yapmakta, evin bakımı gençlere, aletlerin yapımı ise yaşlılara bırakılmıştır.


Ateşin ustalıkla kullanılmasıyla bakırın kalayla birlikteliğinden keşfedilen tunç da silah ve alet yapımı için daha uygun, sert ve dayanıklı bir hammadde olmuştur. Sonrasında bugünkü Anadolu toprakları üzerinde yerleşmiş olan Hititler demiri cevherinden ayırmayı başarmışlardır. Bu gelişim demir baltanın keşfiyle birlikte marangozluğun gelişmesine ön ayak olmuştur.


Orta Çağ: Sabanın keşfedilmesi tarım alanlarının genişlemesine imkan vermiş, tarım ürünlerinin bolca elde edilmesi tarım ürünlerinden işlenmesinin yolunu açmıştır. Yel değirmenleri tahılların öğütülmesi ve tanelerin ezilerek yağ üretiminin sağlanmasına yaramışsa da sonraları çıkrıkların döndürülerek enerji elde etmenin yolu olarak da kullanılmıştır.

Sanayi Devrimi: Sanayi devrimi ilk olarak dokuma teknolojinin gelişimine bağlı olarak İngiltere’de gerçekleşmiştir. Endüstri devriminde ikinci teknolojik gelişim demir ve çelikte olmuştur. Sanayi devrimi, devasa fabrikaların ürettiği devasa boyuttaki ürünün taşınması gerekliliği nedeniyle ulaşım ve taşımacılık alanındaki teknolojik gelişimleri hızlandırmıştır


Yirminci Yüzyıl: Elektriğin keşfiyle insanlar evlerinde, işyerlerinde ve sanayide elektrikten her yerde yararlanır duruma gelmişlerdir. Dikiş makinasının icadı, endüstride ve evlerde giysi üretimi yapılmasını ve daha ucuza giyinmeyi sağlamıştır. Günümüze yaklaştıkça enerji sektöründe petrol, nükleer yakıtlar, doğalgaz büyük ölçekte birincil kaynak haline gelmiştir. Yirminci yüzyılın en hızlı gelişen dallardan biri elektronik endüstrisi olmuştur. Yirminci yüzyılın başlarında radyonun ve elektronik lambanın geliştirilmesi ile elektronik çağının temeli atılmıştır. 1926’da ilk televizyon gösterimi devreye girmiştir. Diğer taraftan kimya sanayindeki gelişmeler günlük yaşamda daha fazla sentetik madde kullanımının önünü açmış mobilyadan giyim kuşama, mutfak eşyasından, dayanıklı tüketim mallarının aksesuarlarına dek bir çok üründe sentetik maddeler kullanımı yaygınlaşmıştır.


Tarihsel gelişim ve değişimler aileyi doğrudan etkilemekte ve aile her çağda toplumun mevcut gereksinimlerine uygun bir toplumsal kurum biçiminde değişmektedir.


Tarihte kabul edilen ilk aile türü klan ailesidir. Klan, Durkheim’in belirttiği gibi, toplumun en küçük yapı birimi, bölünmesi mümkün olmayan en küçük topluluktur. Klan ailesi toplumda görülen değişimlere paralel olarak ilerleyen zamanda yerini yeni aile türlerine bırakmıştır. Toplumların göçebe hayattan yerleşik hayata geçmesi ile ana ailesi ortaya çıkmıştır. Aile reisi, ananın erkek kardeşidir. Anne soyunun üstünlüğü akrabalık ve mirasın kadına göre düzenlenmesi anlamına da gelmektedir. Teknolojik gelişmeler bu aile yapısında ciddi değişikliklere sebep olmuş ve ataerkil aile türünü ortaya çıkarmıştır. Bu aile türünde baba otoritesi mutlaktır. Soy baba tarafından geçer. Kadın mirastan pay alamaz. Özetle, toplayıcılık ve avcılık döneminden tarım ve hayvancılık dönemine geçilmesiyle birlikte aile kurumunun yapısı da doğrudan değişmiş, anaerkil aileden ataerkil aileye dönüşüm yaşanmıştır.


19. yüzyılda yine bir teknolojik gelişimle toplumdaki kadın erkek rolleri yeniden değişmiştir. Çağdaş sanayinin gelişmesi sonucunda büyük çaplı üretim sağlamak için fazla işçi ihtiyacı olmuş, bu durum kadının ev bağımlılığını ortadan kaldırmış ve işçi olarak fabrikalarda iş gücüne katılma imkanını doğmuştur. Geniş aile toplum için aynı zamanda bir üretim birimiyken sanayileşme sürecinde üretimin fabrikalara kaydırılmış olması nedeniyle geniş ailenin yerini bıraktığı çekirdek aile yeni toplumun tüketim birimi haline gelmiştir.


Günümüzde bilgi toplumundan diğer bir ifadeyle enformasyon toplumu ya da postmodern toplumdan bahsedilebilir. Bilgi toplumunun oluşumunda önemli bir rol oynayan bilişim teknolojileri, çok farklı biçimlerde tanımlanmışsa da üç ana unsurdan söz edilebilir.