TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, ileri dönüşümün sürdürülebilirlik için önemli bir araç olduğunu vurgulayarak, atık haldeki malzemelerin değerlendirilmesinin çevresel etkilerini azalttığını belirtti. Kocaman, bu yaklaşımın çöp kavramını ortadan kaldırarak döngüsel ekonomiye önemli katkı sağladığını ifade etti.

Mutfakta ileri dönüşümü uygulamanın pratik önerilerini paylaşan Kocaman, kabuklu sebzelerin (örneğin havuç, patates, kabak vb.) kabuklarını fırınlayarak veya kızartarak çıtır atıştırmalıklar yapılabilir. Ayrıca, bayatlayan ekmekleri kullanarak sarımsaklı ekmekler veya ekmek pudingi yapmanın lezzetli bir yol olduğunu belirtti. Yeşilliklerin saplarını elma, limon ve salatalıkla birlikte meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı bir sebze suyu elde edilebileceğini de önerdi.

Fındık dallarından ördüğü sepetleri bin liradan satıyor Fındık dallarından ördüğü sepetleri bin liradan satıyor

Kocaman, bu pratik önerilerin hem bireylerin mutfakta atıkları azaltmasına yardımcı olduğunu hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sağladığını vurguladı. İleri dönüşüm yaklaşımının, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olduğunu dile getirdi. TEMA Vakfı olarak sürdürülebilir yaşamı desteklemek amacıyla bu tür pratik önerileri paylaşmaya devam edeceklerini belirten Kocaman, herkesin küçük adımlarla büyük değişiklikler yapabileceğini ifade etti.

Mesajda şu ifadelere yer verildi; “İleri dönüşüm,  sürdürülebilirliğe katkı sağlamanın önemli yollarından biridir. Bu yaklaşım, çöp kavramını ortadan kaldırarak atık haldeki eşya veya malzemeleri değerlendirir ve döngüsel ekonomiye büyük katkı sağlar. Ham madde kaynaklarını korur ve bununla bağlantılı olarak çevreye verilen zararı en aza indirir.

Mutfakta ileri dönüşümü uygulayabileceğiniz birkaç öneriyi sizler için hazırladık:​ Kabuklu sebzelerin (örneğin havuç, patates, kabak vb.) kabuklarını kullanarak kendi atıştırmalıklarınızı yapabilirsiniz. Kabuklarını yıkayıp kuruttuktan sonra, fırınlayarak veya kızartarak çıtır atıştırmalıklar elde edebilirsiniz.Bayatlayan ekmeklerinizle sarımsaklı ekmekler ya da lezzetli bir ekmek pudingi yapabilirsiniz. Eski veya bayatlamış ekmek dilimlerini, süt, yumurta, şeker, vanilya ve isteğe bağlı olarak tarçın veya meyvelerle birleştirerek harika bir tatlı elde edebilirsiniz. Yeşilliklerin saplarını elma, limon ve salatalıkla birlikte katı meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı bir sebze suyu elde edebilirsiniz.​”

Haber: Arzu Dursun Atay

Muhabir: Arzu Dursun Atay