Televizyon muhabirliği, Kırklareli’de yaygın bir alan değil. Televizyon muhabirliği bazı açılardan gazete muhabirliği ile ayırılıyor.

Haber verme işlevi bağlamında yaklaşıldığında televizyon, kısa sürede en fazla etkiye sahip kitle iletişim aracı olarak tanımlanır. Televizyon haber bültenleri aynı zamanda televizyon kanalının itibarını ve güvenirliğini ortaya koyması açısından önemlidir.

Televizyonun hem bazı kolaylıkları hem de zorlukları vardır. Televizyon bedavadır. Sunduğu içeriğin maliyeti dikkate alındığında bir televizyon alıcısına sahip olmak ve elektrik faturasını ödemek bu içeriğe sahip olmak için yeterlidir. Televizyon demokratiktir aynı mesajı aynı anda dinleyen herkese iletir.

Bir televizyon muhabirinin, kameramanla birlikte haber için yaptığı çekimler tamamlandıktan sonra, haber merkezine dönerek toplanan bilgilerin haber haline getirilmesi aşaması gelir.

Çekimde elde edilen görüntüler, öncelikle izlenerek işe başlanır. İzleme sırasında çekilen görüntülerin yayın kalitesine uygun olup olmadığı, seste ve ışıkta bir sorun olup olmadığı, çekilen görüntülerin toplam süresi dikkat edilecek ilk noktalardır. İzleme ve haberin yazılmasından sonra iş haberin kurgulanmasına gelmiştir. Haberin kurgusunu, muhabir ya kendisi ya da kurgucu yapar.

Kurgucu tarafından yapılan haber kurgusunda, sesin nerede yükselip nerede düşürüleceği, görüntü üzerinde ne tür efektler kullanılacağı, seslendirme metninin görüntünün üzerine nasıl yerleştirileceği vb. bütün bilgiler muhabirin yönlendirmesi doğrultusunda kurgu elemanı tarafından gerçekleştirilir.

İzlemenin en önemli amacı, çekilen görüntüler içinde hangi bölümlerin, hangi sırayla ve ne kadar kullanılacağına karar vermektir. Bunun için televizyon yayıncılığında “time code alma” denilen, yani hangi görüntünün; bandın hangi saat, dakika, saniye ve karesinde kayıtlı olduğunu gösteren rakamsal verilerin bir yere not edilmesi işlemi yapılır.

Böylece hangi görüntünün kasetin neresinde bulunduğunu bilerek hareket ederiz. Bu sayede haber kurgusunu yaparken zaman kaybetmemiş oluruz.120 dakikalık bir toplantıda

Başbakan’ın erken seçimle ilgili yaptığı açıklama diğer açıklamalar daha önemli olabilir. Biz de bu açıklamaların yapıldığı zaman dilimini bilirsek konuyla ilgili görüntüyü bulmak için saatlerimizi boş yere harcamamış oluruz. Time-code uygulaması sayesinde bu işlemi kolayca yaparız Bu noktada muhabire önemli bir görev düşmektedir. Eldeki görüntülerin time code’unu doğru biçimde almalıdır.

Çünkü haberin metni yazılırken ve haberin kurgusu yapılırken time-code’a ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir muhabir, elindeki görüntüleri çeşitli yollarla izleyebilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Kameradan izlemek

VTR cihazına aktarmak ve izlemek

Bilgisayara aktarmak ve izlemek

Muhabir, zor durumda kalmadığı sürece haberi kameradan izlemez. Ancak görüntüleri aktarıp izleyebileceği başka bir ortam yoksa bu durumda kameradan görüntüleri izleyerek, haberin time- code’unu alır ve kurgusunu yapar. Kameradan haberi izlemek hem kameraya zarar verir hem de görüntüleri kısmen küçük bir ekranda değerlendirmeyi gerektirir. Ancak çok acilen kurguya girilmesi gerekiyorsa muhabir kaseti kameradan izlemelidir.

Televizyon haberciliğinde haber görüntüsünü hazırlamak için asıl kullanılan yöntem budur. Muhabir haberden döndükten sonra görüntülerin yer aldığı bandı izleme setine takarak time code alır. Her türlü çekimde olduğu gibi haber çekiminde de, bandın üzerine yapıştırılan etiketlere bandın içeriği ve diğer önemli bilgileri yazılmalıdır. Bu etiketler, birçok bant arasından aradığımız bandı hemen bulmamıza yarar. Bantların karışması veya yanlışlıkla silinmesi hem muhabiri hem de haber merkezini güç durumda bırakabilir.

Günümüzde dijital teknolojilerin hızla geliştiği bilinen bir gerçektir. Artık bilgisayarlarda görüntü ile ilgili her türlü işlem yapılabilmektedir. Haber görüntüsü ile ilgili veriler bir kablo ya da küçük bir kart okuyucu cihaz aracılığıyla birkaç saniye de bilgisayar ortamına aktarılabilmektedir. Bu yöntem pek çok televizyon kanalında uygulanmaya başlanmıştır.

Kameraya kaydedilen görüntüler, kurgu yapılacak bilgisayara aktarılmakta ve görüntüler buradan izlenerek time-code alınmaktadır.

Bilgisayar ve internet alanındaki gelişmeler televizyon haberciliğinin hız kazanmasını ve kolaylaşmasını sağlamıştır. Büyük sermaye gruplarına bağlı olarak yayın yapan televizyonlar bu yeni teknolojileri anında takip edebilmekte ve görüntü kalitelerini her geçen gün artırabilmektedirler.

Görüntü aktarıldıktan sonra, kurgusu, haber metninin yazımı, grafiklerin, alt yazıların eklenmesi; haberin aynı anda tüm birimler tarafından istendiği anda sanal ortamda paylaşımı, kanalın haber arşivine bilgisayardan ulaşabilme olanağı, günümüzde televizyon haberciliği yapan kurumların işlerini kolaylaştırmıştır.