31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Kırklareli Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Sigarayı Bırakma Polikliniğinin açılışı yapıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici ve protokol üyelerinin açılışını yaptığı merkezde ilk sigarayı bırakanlara da teşekkür plaketleri verildi.

Merkezin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende ilk olarak konuşan Dr. Şermin Günay, yaklaşık 1 yıl eğitim aldıktan sonra Sigarayı Bırakma Polikliniğinde sigarayı bırakmaya gelen vatandaşlara hizmet vermeye başladıklarını kaydetti.

Ardından konuşan Yeşilay Kırklareli Şube Başkanı Aslı Karakahya da sigara bırakma oranının Kırklareli’nde yüksek olduğunu ifade ederek önümüzdeki yıllarda bu oranları daha da yukarı taşımayı hedeflediklerini ifade etti.

Daha sonra konuşan Kırklareli Kanserle Savaş Derneği Başkanı Remzi Berkel, sadece Türkiye üzerinde değil dünya üzerin sigaranın çok büyük bir sordun olduğunu ifade ederek insanların çeşitli kanallarla bu alışkanlığa da teşvik edildiğini bunun ise bile bile kansere koşmak olduğunu söyledi. Berkel, “O nedenle inşallah bu tesisimiz gerek Kırklareli gerekse dışarıdan gelen insanlarımıza yardımcı olacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Belediye Başkanı Yardımcısı Kürşat Yamaner’de konuşmasında 17 yıldır sigara içtiğini ancak yaklaşık 10 gün önce sigarayı bıraktığını belirterek sevdiklerinin telkinleriyle bıraktığı sigarayı bir daha içmek niyetinde olmadığını bu tür çalışmalarla ilgili de gerek şahsı gerekse Kırklareli Belediyesi olarak gerekli destekleri vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Yamaner, Vali Ekici’nin işaret etmesine üzerine basın ve davetliler huzurunda tekrar sigaraya başlamayacağına söz verdi.

Geçen yıl 563 kişiden 54’ü sigarayı bıraktı

Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Cerit de konuşmasında şunları söyledi; “Verilere göre dünyada 1.3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor. Her gün 22 bin kişi olmak üzere yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü ve buna bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Ölümlerin 1 milyondan fazlasının doğrudan tütün kullanımından kaynaklı olduğunu söylememiz mümkündür. 1.2 milyon ölümde pasif etki dediğimiz tütün dumanına maruz kalınması sonucu hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 15 yaş üzeri nüfusta her 4 kişiden en az biri sigara kullanıyor. AB istatistik raporuna göre AB ülkelerinde en fazla sigara içilen ülke Bulgaristan, onu Türkiye izliyor. Dünyada çocukların yarısı tütün dumanı ile kirlenmiş havayı solumakta. 65 bin çocuk pasif etkilerden kaynaklı hastalıklarla hayatını kaybetmekte.

İlimizin çeşitli noktalarında zaman zaman sigarayı bırakma poliklinikleri açılıyor. Kırklareli Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde ilk kez açıyoruz. Bunun dışında Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Pınarhisar Devlet Hastanesi bünyesinde polikliniklerimiz var. Babaeski Devlet Hastanesi ve Lüleburgaz Sağlıklı Hayat Merkezi’nde de açılması için çalışmaları başlattık. Yakın zamanda buralarda da açılacak.

2023 yılında 653 vatandaşımız bu polikliniklere başvurmuş. 54 kişi geçen sene bırakmış. Bu sene ilk 4 ayda 207 kişi başvurmuş, 8 kişi bırakmış. Bu sayıların çığ gibi çoğalmasını istiyorum. Burada bırakarak bizlere rol model olan tüm konuklarımızı tebrik ediyorum. Bugünde bir milat olur içen arkadaşlarımda inşallah bırakır.”

Sigaranın sadece eczanelerde satılabildiği günleri görmeyi umuyorum

Açılışta son olarak Kırklareli Valisi Birol Ekici konuştu. Vali Ekici sağlıkta yapılacak dönüşümlerle sigara kullananların sigortalarının daha yüksek yattığı, sigaraların ise sadece eczanelerde satılabildiği günleri görmeyi arzu ettiğini ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi;

“Bizim çocukluğumuzda sigara reklamları vardı. Şehrin girişlerinde koca tabelalarda atın üzerinde kovboy reklamı olurdu. Bir Afrika ülkesinin lideri çıkıp ‘sigarayı yasaklıyorum’ dediğinde Dünya Ticaret Örgütü çıkıp serbest ticaret anlaşmasına aykırı davranıyorsunuz diyerek mahkum ediyorlardı.

Bizde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2000’li yıllardan sonra böyle bir adım attık. Ben Başbakanlıkta çalışırken bütün yöneticiler sigara içmeye çekinirler, arka odalarda içerlerdi. Bugün geldiğimiz noktada birçok üst düzey yöneticinin sigara içmediğini görüyoruz. Eskiden otobüse bindiğimizde gelen kişi sigara yakardı. Bir şey söylediğinizde bunu özgürlük olarak görürdü. O günkü tersine bir ortamdan bugün rahatça bürolarımızda sigarasız ortamlarda oturabildiğimiz günlere ulaştık. Ben inanıyorum ki sağlıkta yapılacak dönüşümlerle sigara içenlerin sigortalarının daha yüksek miktarlarla yapılacağını umuyorum. Ve sigaranın herkese değil sadece eczanelerden satılabildiği günleri görmeyi umuyorum.

Sigara ve alkol kullananlar hiçbir zaman gerçek potansiyellerine ulaşamaz onun için kullanan herkesin bunları bırakmasını istiyorum.”

Haber: H. Murat Taner

404Ee000 1024 4240 8C9E 1452C80E1847