Leningrad NGS, üretim lisansını almasının ardından bu izotopu üretmek için başlangıç maddesinin pilot ışınlamasını başarıyla gerçekleştirdi. Üretime başlanmadan önce bir parti deneme üretiminin yapılması zorunluluk teşkil ediyor.

Leningrad NGS Direktörü Vladimir Pereguda konuyla ilgili olarak, “Günümüzde samaryum-153 içeren radyofarmasötikler, kemik metastazlarında ortaya çıkan ağrıyı hafifletmek için palyatif bakımda ve kronik kas-iskelet sistemi hastalıkları durumunda travmatolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Samaryum-153 izotop tedavisi opioid analjezik kullanımından kaçınmayı mümkün kılarken, kemik metastazlarının ilerlemesini de engelleyerek ağrının kalıcı olarak giderilmesini sağlayabilir” dedi.

Rosatom’un mevcut projesi, Leningrad NGS’nin ardından Kursk ve Smolensk nükleer güç santrallerinde de tıbbi izotop üretimini öngörüyor.

Nükleer güç santrallerinde elektrik ve ısı enerjisi üreten Rosenergoatom A.Ş, Rusya’daki 10 nükleer güç santralinin tamamını ve üretim şirketinin faaliyetlerini destekleyen şirketleri bünyesinde barındırıyor. Rus NGSleri halihazırda Rusya’da üretilen toplam elektriğin yaklaşık %19’unu karşılıyor.

Rosenergoatom A.Ş, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan molibden-99, iyot-131, lutesyum-177, samaryum-153'ün yanı sıra Rus elektronik endüstrisinin artan talebini karşılamak için Leningrad NGS’nin güç reaktörlerinde radyasyon katkılı silikon üretme kapasitesine de sahip.

Bilgi Notu

Rusya’nın Leningrad Bölgesi’ndeki Sosnovi Bor kentinde, Finlandiya Körfezi kıyısında yer alan Leningrad NGS, 4 bin 400 MW kapasitesi ile Rusya’daki tüm nükleer güç santralleri arasında en büyük kurulu güce sahip tesis olma özelliğini taşıyor. Santral, RBMK-1000 reaktörlü iki üniteden ve VVER-1200 reaktörlü iki üniteden oluşuyor. 45 yıl işletimin ardından NGS’nin RBMK-1000 tipi reaktöre sahip 1’inci ve 2’nci güç üniteleri hizmet dışı bırakılmak üzere kapatıldı. Bunların yerine iki VVER-1200 ünitesi 2018 ve 2021 yıllarında devreye alındı. Tasarım ömrü 60 yıl olan söz konusu ünitelerin 20 yıl uzatma imkânı bulunuyor. VVER-1200 tipi reaktöre sahip 7 ve 8’inci iki yeni güç ünitesinin sırasıyla 2030 ve 2032’de devreye alınması planlanıyor. Bu üniteler 3’üncü ve 4’üncü ünitelerin kapasitelerini RBMK-1000 reaktörü ile değiştirecek. Her bir VVER-1200 güç ünitesi yılda 8,5 milyar kWh’den fazla elektrik üretecek. Santral 20 yılı aşkın süredir tüm dünyada kullanılan izotopları üreten santral, izotop üreten ilk yerli nükleer santral olma özelliği de taşıyor.

Rosatom ürünlerinin satış ve tanıtımının endüstri entegratörü, Rosatom İzotop Ağı ürünlerinin küresel pazardaki resmi tedarikçisi ve aynı ürünlerin iç pazardaki en önemli tedarikçisi olan Isotope A.Ş, 50 ülkede 170 yabancı şirketle ve Rusya’da sağlık, üretim ve araştırma tesisleri de dahil olmak üzere yaklaşık 600 şirketle ortaklık yürütüyor.

Alana özel departmanlar ve büyük Rus şirketleri, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında önemli bir faktör olan sağlık hizmetlerinin düzeyinin ve bu hizmetlere ulaşılabilirliğin artırılmasına büyük önem veriyor. Büyük Rus şirketleri, sağlık sisteminin kapsamlı modernizasyonu ve ilgili altyapının geliştirilmesi için destek sağlıyor. Rosatom ve şirketleri bu çalışmalara aktif olarak katılmaktadır.