Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Osmanlı Usulü Mantı'yı yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Tarihî kaynaklara göre, Fatih Sultan Mehmet’in sabah kahvaltılarında en çok tercih ettiği yemek olan mantı, ayın 28 günü sofralardan eksik olmazdı.

Osmanlı Dönemi'nde sabah kahvaltısının, yani "kahve altı"nın doyurucu olması büyük bir önem taşırdı. Bu dönemde mantı, kahvaltıda tüketilen önemli yemekler arasında yer alırdı. “Manto” kelimesinden türeyen mantı, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçlerle gelerek bu topraklarda köklü bir geçmişe sahip oldu.

Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; ‘’Fatih Sultan Mehmet’in ayın 28 günü tükettiği, her yörede farklı türleri olsa da her zaman en çok sevilen yemeklerden biri; Osmanlı Usulü Mantı.

Osmanlı Döneminde sabah aşının, “kahve altı”nın doyurucu olmasına çok önem verilirdi. O dönemde “mantı”, sabah kahvaltısında yenen yemekler arasındaydı; öyle ki Fatih Sultan Mehmet’in ayın 28 günü sabahları mantı yediğini tarihî kaynaklardan öğrenmekteyiz.

Yüzlerce kişi Büyükşehir SAMEK’le koluna ‘sanat’ bileziğini taktı Yüzlerce kişi Büyükşehir SAMEK’le koluna ‘sanat’ bileziğini taktı

Mantı, “manto” kelimesinden gelmektedir. Orta Asya’dan göçlerle birlikte Anadolu’ya geldiği bilinmektedir.

Bu lezzeti evlerinize taşımak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.’’

Haber: H. Murat Taner

Muhabir: Hacı Murat Taner