TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, 16. TEMA Ekolojik Okulu olan Masal Anaokulu'na okul ve kurum görselleri, sınıf yaprakları ve gönüllü kartlarını törenle takdim etti. Okulun tüm öğrenci ve öğretmenlerinin gönüllü olduğu bu okulda, ekolojik okur yazar öğrenciler yetiştirmek için yıl boyunca toprak, iklim, su, biyolojik çeşitlilik konularında bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Kocaman, okul idaresi, öğretmenler, veliler ve Minik TEMA'ların katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat Evini satacaklar ve kiralayacaklar dikkat

Kartların dağıtımı sonrası Minik TEMA öğrencileri, doğayla ilgili şarkılar söyleyip dans ederek eğlenceli bir gün geçirdiler. Ekolojik okuryazar nesiller, gezegenimizin ve insanlığın geleceğini olumlu yönde etkileyecek. Doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen, doğayla uyumlu yaşamayı ilke edinmiş bireylerin yetiştirilmesi, yeryüzündeki hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamada önemli bir adımdır. Toplam 120 öğrenci 20 öğretmen gönüllü oldu.

Kocaman yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Kutulanmış Çocuklar Değil, Toprağa Dokunan, Hisseden Çocuklar İstiyoruz

Günümüz çocukları maalesef sokağa çok az çıkıyor, vakitlerinin büyük çoğunluğunu evde bilgisayar veya televizyon başında, okulda ise sınıflarda geçirerek, ‘kutulanmış çocuklar’ haline geliyorlar. Oysa araştırmalar toprağa dokunan, doğayı gözlemleyen, hisseden, koklayan, merak ederek keşfeden, doğayla temas eden çocukların, bedensel sağlıklarının, duyularının güçlendiğini, özgüvenlerinin arttığını, okul başarılarının ve yaratıcılıklarının geliştiğini gösteriyor.

MEB ve TEMA işbirliği ile hayata geçen Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi, öğretmenlerimizin bilgi dağarcıklarını yeni yöntemler ve farklı bir bakış açısıyla geliştirerek, ‘okur ve yazar’, yani ‘bilen ve uygulayan’ nesillerin yetişmesi için daha donanımlı hale getiriyor.

Ekolojik Okuryazarlık Bize Doğayla Uyumlu Yaşamayı Öğretiyor

Dünyada nadir örnekleri görünen ekolojik okuryazarlık programını MEB’in destekleri ile ülkemizde ve üstelik de öğretmenlerimize yönelik olarak uygulamaktan dolayı umut doluyuz. Çünkü, eğitimlerimize katılarak ekolojik okuryazar olan öğretmenlerimiz, yarının yöneticilerini, karar vericilerini, meslek sahibi bireylerini yine bu anlayışla yetiştiriyorlar. Öğretmenlerin, öğrencilerinin ekolojik okuryazar olmalarını desteklemeleri, gelecekte alınan kararların ve atılan adımların insan-doğa çatışmasını artıran bir yönde değil doğayla uyumlu bir yaşam yönünde atılmasını sağlayacak.

Ekolojik Okuryazar Nesiller, Gezegenimizin ve İnsanlığın Geleceğini Olumlu Yönde Değiştirecek. Yeryüzünde hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamaya ekolojik okuryazarlık, doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen, doğayla uyumlu yaşamayı ilke edinmiş kişiye ekolojik okuryazar denir.”

Haber: Arzu Dursun Atay

Muhabir: Arzu Dursun Atay