Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi, cam, çimento, toprak ve seramik işçilerinin örgütlü mücadelesinde önemli bir yere sahip olan sendikanın 59. kuruluş yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla kutladı. Sendikanın 56. kuruluş yıl dönümüne özel olarak yapılan açıklamada, bugüne kadar süren mücadelelere katkı sağlayan yöneticiler ve üyeler minnetle anıldı.

Açıklamada,“59.Yılımız Kutlu Olsun. Ülkemizde Cam,Çimento, Toprak ve Seramik İşçilerinin örgütlü mücadelesinde tartışmasız yeri olan Kristal-İş Sendikamızın 56. kuruluş yıl dönümünü büyük bir onurla, büyük bir gururla kutlarız.  Dünden Bugüne sürdürülen mücadelelerde emeği geçen yöneticilerimizden üyelerimize,bu uğurda yaşamını kaybeden tüm emekçilerimizi bir kez daha minnetle anıyoruz. Yaşasın Emek Dayanışması. Yaşasın Kristal-İş Sendikası. Sendikamızın Tarihçesi:

Kristal-İş Sendikası’nın ilk kuruluşu (Kristal-İş’in birinci dönemi) 1963 yılının Temmuz ayında yeni sendikalar yasasının kabul edilmesinin hemen arkasından gerçekleşti. 1963 yılının Eylül ayında “Seramik Şişe ve Cam Sanayii İşçileri Sendikası” adıyla bir sendika kuruldu.

Paşabahçe ve Çayırıova fabrikalarında örgütlü olan Cam-İş Sendikası, yeni sendikalar yasasının yürürlüğe girmesinin ardından, Aralık 1963 tarihinde bir toplu İş sözleşmesi imzalamıştı. Ancak imzalanan bu toplu iş sözleşmesi işçiler arasında hoşnutsuzluk yarattı. Türk-İş sözleşmeye tepki gösterdi. Bu tepki sektörde örgütlenmekte olan “ikinci sendikanın” güçlenmesine yol açtı.

Daha sonra bu iki sendika Türkiye Cam Sanayi İşçileri Sendikası (Birleşik Cam-İş) çatısı altında birleşti. Ancak bu birleşme istenen sonucu vermedi. Bunun üzerine 7 Haziran 1965 tarihinde Kristal-İş Sendikası kuruldu.”  ifadelerine yer verildi.

Haber: Arzu Dursun Atay

Başkan Saltık, Yaşanan Olayları Kınadı Başkan Saltık, Yaşanan Olayları Kınadı

Muhabir: Arzu Dursun Atay