Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, şehre özgü bir lezzet olan "Kalın Kıyı" yemeğinin tarifini paylaştı. Hamur ve iç harcıyla hazırlanan bu yemek, geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Yufka hamuru ve iç malzemesiyle hazırlanan "Kalın Kıyı", fırında pişirilerek servis ediliyor. Tarifi aktaran Kaynak Kişi Ayşe Yeşim, bu yemeği annesinden öğrendiğini ve hala yapmaya devam ettiğini belirtiyor.
Bu yöresel tarifte kullanılan malzemeler arasında pak maya, kıyma, yumurta, yoğurt, salça, sıvı yağ ve un bulunuyor. Hamurun kabartılması için maya ve ılık süt kullanılırken, iç harç için kavrulmuş soğan, kıyma ve salça kullanılıyor. Hazırlanan hamur, tepsiye yayılarak üzerine iç harç dökülür ve fırında pişirilir.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Kalın Kıyı" yemeği hakkında web sitesi üzerinden yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi, “Kırklareli’ne Özgü Geleneksel Bir Yemek; Kalın Kıyı
Malzeme: 1 paket pak maya, yarım kg kıyma, 1 yumurta, yoğurt, tuz, un, toz şeker, salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, su.
Hamurun kabartılması için, bir paket pak maya bir tutam toz şeker, ılık süte karıştırılır. Derin bir kabın içerisinde bulunan un içerisine 1 yumurta, bir tutam tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür. Ilık süt ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve hamurun kabarması için hamur temiz bir bezle sarılarak bekletilir. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar koparılarak kalın kalacak şekilde oklava ile yufka açılır. Birinci yufka tepsinin içerisine yayılır. Daha sonraki yufkaların üzerine ay çiçek yağı serpilir, yufkalar büzülerek ortalama çapındaki tepsinin ortası boş kalacak şekilde kenarlarına dizilir. En sonundaki yufka ilk yufka gibi tepsinin tamamına yayılır. Tepsinin ortasında ortalama çapında bir boşluk kalmıştır. Bu haliyle yufkaların tekrar kabartılması için bekletilir. Bu arada ince kıyılmış bol miktarda soğan bir tencerede kavrulur. İçerisine yarım kg kıyma ve bir kaşık salça ilave edilir. İçerisine su konarak koyu kıvamda yemek olarak pişirilir. Bu yemek, yufkaları kabarmış olan tepsinin ortasına dökülmeden, yemeğin koyu kıvama ulaşması amacıyla bir kaşık un sulandırılarak soğan yemeğinin içerisine dökülür. Tepside kabaran hamuru (yufkaları) fırına koymadan önce yoğurt, yumurta, yağ karışımı yapılarak hamurun üzerine sürülür. Daha sonra tencerede pişirilen soğanlı, kıymalı yemek tepsinin ortasında çukur bırakılan bölüme dökülür ve önceden ısıtılmış fırına konur. Yufkalar kızarıncaya kadar fırında pişirilen kalın kıyı yemeği, tepsinin kenar kısımlarına büzülerek konulan yufkalar elle koparılıp, ortada bulunan soğanlı, kıymalı yemeğe bandırılarak yenir.”
Haber: H. Murat Taner