Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Hilal Liliyar Özefsun, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Özefsun'un mesajında otizmin önemi ve farkındalık konusundaki çağrıları yer aldı.

2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada otizme dikkat çekmek ve çözüm bulmak amacıyla ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, her yıl büyük önem taşıyor. Otizmin, erken çocukluk döneminde başlayan ve sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanlarında gecikmeler içeren bir spektrum bozukluğu olduğu vurgulandı.

Başvurular İçin Son Şans Başvurular İçin Son Şans

Özefsun, her bireyin kendine özgü özelliklerle geldiğini belirtti ve herkes için gerekli olan eğitimin, otizmli bireyler için bir tedavi yöntemi olduğunu vurguladı. Erken teşhis ve özel eğitimin, otizmli bireyleri toplumsal hayata kazandırmanın önemine dikkat çekti.

Toplumun otizm konusundaki farkındalığının her geçen gün arttığını ifade eden Özefsun,  “2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada otizm konusuna dikkat çekmek ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.

Otizm; erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanlarında çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğudur. Her insan dünyaya farklı özelliklerle gelmektedir. Her bireyin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı vardır. Herkes için gerekli olan eğitim, otizmli çocuklarımız için aynı zamanda bir tedavi yöntemi olduğundan, büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan erken teşhisle birlikte verilecek özel eğitim onları toplumsal hayata kazandıracaktır.

Toplumumuzun otizm konusunda gösterdiği hassasiyet ve farkındalık her geçen gün artmaktadır. Özel eğitim kurumları ve kaynaştırma uygulanan okullarda eğitim alan otizmli çocuklarımızın akademik ve sosyal alandaki becerilerini desteklemek, bu öğrencilerimizin eğitim ortamlarını zenginleştirmek amacıyla çok boyutlu çalışmalar yürütülmektedir. Biliyoruz ki otizmli çocuklarımızı ileriki yaşlarında başka insanlara bağımlı olarak yaşamaktan kurtaracak en iyi çözüm eğitimdir. Eğitim ailesi olarak odak noktamız bu konuda da eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak. Her özel çocuğumuz en kıymetli emanetlerimiz olup her zaman onlar ve ailelerinin yanında olmaya devam edeceğiz.  

Bu düşünceler ile Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde otizme dair toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırmasını temenni ediyor; çocuklarımıza, ailelerine ve onları topluma kazandıran öğretmenlerimize sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Arzu Dursun Atay