Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursiyerlerine Pestisit Kullanımı Anlatıldı Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursiyerlerine Pestisit Kullanımı Anlatıldı

Eğitim Hak-Sen Kırklareli İl Temsilcisi Esra Ergiden, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarının ardından memur ve emekli maaşlarının alım gücünün düştüğünü ve ocak ayında yapılacak enflasyon farkı ödemesinin bu kesimleri rahatlatmayacağını ifade etti.

Ergiden, yazılı açıklamasında bağımsız akademisyenler tarafından hazırlanan ENAG verilerine göre kasım ayı enflasyonunun aylık yüzde 4,06, yıllık ise yüzde 86,76 olarak açıklandığını, TÜİK verilerinin ise aylık yüzde 2,24, yıllık yüzde 47,09 olarak duyurulduğunu belirtti.

Erdigen, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG’ın Kasım verilerine göre enflasyon aylık yüzde 4,06 artarken, yıllık yüzde 86,76 oldu.

TÜİK verilerine göre ise aylık enflasyon oranı yüzde 2,24 olurken; yıllık enflasyon oranı yüzde 47,09 oldu. Aralarında yüzde yüze yakın fark olan verileri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

3 Ocak 2025 tarihinde açıklanması beklenen Aralık 2024 enflasyonu ile birlikte memur ve emeklilerinin 2025 yılı Ocak ayı maaşları hesaplanabilecektir. Toplu Sözleşme ile 2025'in ilk altı ayı için belirlenen yüzde 6 oranındaki zam ve son altı aylık enflasyon farkı ile birlikte maaşlar belirlenmiş olacaktır. Kasım enflasyon verisiyle birlikte memurlar için 4,15 enflasyon farkı oluşmuş durumdadır.  Buna göre Aralık 2024 enflasyon farkı hariç memur ve emeklilerinin maaş farkı yüzde 10,4 olmuştur.

Nitekim pazarda, ulaşımda, faturalarda ve diğer kalemlerdeki artış TÜİK açıklamalarının üzerinde hissedilmektedir. Tüm bunlar 2025’te kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünün düşeceğinin ilanı demektir. Memur ve emekli aylıkları erimeye devam etmektedir. Ocak ayında verilecek olan enflasyon farkı kamu görevlileri ve emeklilerini rahatlatmayacaktır. Ocaktan itibaren enflasyon kayıplarının karşılanarak ilk altı ay için en az yüzde 70 oranında ek zam verilmesi gerekmektedir.

Memurun, yoksulluk sınırı üzerinde bir maaşa ulaşması için; Cumhurbaşkanlığı tarafından refah payının eklenmesi gerekmektedir.

Vergi dilimi oranları yüzde 15’e sabitlenmelidir.

Memurlar, verilen zammı yılın ikinci yarısında zaten hissedememekte, yılın ikinci yarısında yüksek vergi dilimine geçerek vergi yükünün altında kalmaktadır. O yüzden öncelikle vergi dilimi oranları yüzde 15’e sabitlenmelidir.

En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı üzerine çekilmelidir!

“Açlık Sınırı” olarak ifade edilen; 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı kasım ayı itibariyle 20.562 TL’ye, “Yoksulluk Sınırı” olarak ifade edilen; gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı ise kasım ayında 66.976 TL’ye ulaşmıştır. En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı üzerine çekilmelidir.”

Kaynak: Haber Merkezi