Bugün, tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir gün olarak kabul ediliyor. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, bu özel günde bir mesaj yayımlayarak Down Sendromu hakkında toplumsal bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.
Ilık, Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart'ın “Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü” olarak ilan edildiğini hatırlattı. Bu günün, Down Sendromlu bireylerin toplum içinde farkındalığını artırmak, ayrımcılığı önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemini vurgulamak ve iş imkanlarını artırmak amacıyla kutlandığını belirtti.
Başkan Ilık, yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı; “Bugün bizlere Down Sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç oluşturmak açısından önemli bir fırsat sunuyor. 2011 yılında tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart’ı “Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü” olarak ilan etti. Unutmayalım ki onlar acıma duygusu oldukça gelişmiş, çıkarcılık, bencillik gibi davranışları olmayan karşılıksız seven, yalan söylemeyen ve sadece sevilmeyi hak eden bireylerdir. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha eğlencelidir. Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. Toplumuzda Down Sendromlu bireylerin bizim bir parçamız olduğunu, eğitilebilir olduğunun bilinciyle hareket edilmelidir. Toplumumuzda sayıları azımsanmayacak derecede olan bu kardeşlerimiz, gençlerimizle ilgili farkındalık oluşturma adına fert fert hepimize görevler düşmektedir. Down Sendromu genetik bir farklılıktır. Sıradan bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, Down Sendromlu bireylerde bu sayı 3 adet 21. Kromozomları olması nedeni ile 47 olmaktadır. Bu nedenden dolayı her yıl 3. Ayın 21. Günü “Farkındalık Günü” olarak kabul edilmiştir. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bireyin hayatı boyunca devam eden bir farklılıktır. Erken ve sürekli eğitim ile beraber Down Sendromlu bireyler arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler. Bu duygu ve düşüncelerle “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”nü kutluyor, sevgi dolu çocuklarımızın, hayatın bütün güzelliklerini yaşamalarını, daima mutlu ve umutlu olmalarını temenni ediyorum”
Haber: H. Murat Taner