Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çidem, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde "Doğayla Barışalım" çağrısında bulundu ve doğanın korunması için anayasadaki hak ve sorumluluklara dikkat çekti.

Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çidem, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yaptığı açıklamada, doğayla barışmanın tüm canlılarla barışmak anlamına geldiğini belirterek, "Ormanlarla, toprakla, suyla ve doğayla barışalım, doğal varlıklarımızı koruyalım" dedi.

Göksal Çidem, açıklamasında şunları söyledi:

“Çoklu orman yetmezliği, doğanın çoklu organ yetmezliğidir. Canlı yaşamın sonudur. Ekolojik yıkımın parçası olmayalım. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin anayasal sorumluluğudur. Aldığımız nefesten, içtiğimiz suya, yaşadığımız topraklara kadar her şeyi koruyalım. Her şey para değildir; doğayla barışık bir yaşam mümkündür."

Çidem, ayrıca karar vericilere seslenerek Anayasa'nın çevreyle ilgili maddelerine vurgu yaptı ve devletin ve vatandaşların çevreyi koruma yükümlülüğüne dikkat çekti:

Süper tayfun Yagi Vietnam'ı vurdu: 4 ölü Süper tayfun Yagi Vietnam'ı vurdu: 4 ölü
  • Madde 17: Herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı vardır.
  • Madde 44: Devlet, toprağın verimli işletilmesini korumak ve geliştirmek için gerekli tedbirleri alır.
  • Madde 56: Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı vardır; çevreyi korumak ve kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların görevidir.
  • Madde 169 ve 170: Ormanların korunması ve genişletilmesi için gerekli tedbirlerin alınması devletin sorumluluğundadır.

Çidem, açıklamasını "Doğal yollardan saparsak, çıkmaz sokakta buluşuruz," sözleriyle sonlandırdı.

Muhabir: HACI MURAT TANER