TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, Babaeski Alpullu Şeker İlkokulu'nda Orman Haftası ve Su Günü dolayısıyla öğrencilere doğa eğitimi verdi. 1.2.3.4. sınıf öğrencilerine yönelik "Toprak Dersem Çık" ve "Su Varlıkları" sunumları gerçekleştiren Kocaman, öğrencilere çevre ve ekoloji konularında farkındalık kazandırmayı amaçladı.
Öğrencilerin ilgiyle dinlediği sunumlarda, Türkiye'nin çölleşmesini önlemek için doğal kaynakların korunmasının önemi vurgulandı. Kocaman, öğrencilere ekolojik okuryazarlık kazandırmak amacıyla doğa eğitimlerini sürdüreceğini belirtti.
Sunumlarda, tatlı su, tuzlu su, denizler, buzullar, barajlar, su döngüsü ve su varlıkları gibi konular ele alındı. Öğrencilere doğal kaynakların korunması, suyun önemi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında bilgi verilerek çevre bilincinin artırılması hedeflendi.
Kocaman, eğitim sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan, en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur.
Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir.
Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir. Kan dolaşımının olabilmesi, vücudun zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için hep suya ihtiyaç vardır. Bunun için sağlıklı her insanın aşırı terleme ve ishal halleri dışında, günde en az 1.5 litre suya ihtiyacı bulunmaktadır.
Dünyamızın 3/4 'ünü Su kaplamaktadır. Vücudumuzun % 60'nı su teşkil etmektedir.
Dünyadaki suların ancak %2.5'i tatlı sudur.Bunun da %70'i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır.
Toprak, arazi yapısı ve bitki örtüsü ile birlikte üzerine düşen yağmurun bünyeye alımından ve dağıtımından sorumludur.
Toprak, atmosfer ile taş küreyi (litosfer), tatlı su ile tuzlu su alanlarını (hidrosfer) birbirinden ayıran bir ara katman olup, birçok bitki ve hayvan için yaşam alanı sunan biyosferin (canlı küre) bir parçası, gezegenimizin yaşayan, nefes alan derisidir.
Çocukların, sadece iklim değişikliği değil; kuraklık, biyolojik çeşitlik kaybı, atıkların yarattığı kirlilik gibi farklı ekolojik krizlere karşı da farkındalık kazanmalarını hedefleyen portalda, dünyadan ve Türkiye’den iklim değişikliği ve doğa eğitimi konusunda uzman isimlerin görüşlerine yer veriliyor. Bu görüşlerin öğretmenlere “çocukların doğa ile ilişkisi, doğa eğitimi, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik” gibi konularda rehberlik etmesi amaçlanıyor.
Okul Müdürü Güzide Yener, Müdür Yardımcısı Emin Kırcalı ve 1A Şükriye Erdem, 2A Gülsüm Özten Kanay, 3A Funda Zan, 4A Sümeyra Şirin Değirmenci öğretmenlerimize teşekkürler. Doğa Kahramanlarımız çoğalıyor”
Haber: H. Murat Taner