Karadeniz’in çevresel sorunlarına dikkat çekmek amacıyla açıklama yapan Kırklareli DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem, Karadeniz'in geleceği için alınan tedbirlerin önemine değindi. “Karadeniz'in kaderi kara olmasın” ifadelerini kullanan Çidem, deniz ekosisteminin korunmasının hem çevre hem de bölge ülkeleri için büyük önem taşıdığını belirtti.

Çidem, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Karadeniz'in kaderi kara olmasın.

Bugün "Uluslararası Karadeniz Günü"  Karadeniz'in kirliliğe karşı korunması amacıyla 1992'de imzalanan Bükreş Sözleşmesi'nin, aralarında Türkiye'nin de olduğu taraf ülkeleri, 1996'da aldıkları kararla 31 Ekim tarihini "Uluslararası Karadeniz Günü" ilan etti. Bükreş Sözleşmesi

Yaklaşık 160 milyon kişiyi barındıran Karadeniz havzasında çevre sorunları ile deniz ve kıyı kirliliği önemli boyutlara ulaşmış ve uluslararası işbirliğini gerekli hale getirmiştir. Bu kapsamda, kıyıdaş ülkeler tarafından hazırlanan Bükreş Sözleşmesi 21 Nisan 1992’de imzalanmış ve 15 Ocak 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözleşme’ye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve ülkemiz taraftır.

Bükreş Sözleşmesi’nin taraf olduğumuz Protokolde Karadeniz ekosistemin korunması ve deniz kirliliğinin önüne geçilebilmesi amacı ile 1996 yılında ülkemizde Türkiye, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya, Romanya ve Gürcistan’ın katılımı ile Karadeniz stratejik eylem planı imzalanmıştır.

Bu kapsamda her yıl 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak taraf ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesi ile kutlanıyor.

Deprem sonrası felç kalan Mehmet, hayallerini gerçekleştirmek istiyor Deprem sonrası felç kalan Mehmet, hayallerini gerçekleştirmek istiyor

Karadeniz Deniz Çevresinin Kara Kökenli Kaynaklardan Kirlenmeye Karşı Korunması şartı var.”

92F1B376 4B9F 403E 9740 9Ac75Acf10Df

Kaynak: Haber Merkezi