AstraZeneca Türkiye, bağlı bulunduğu Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde bu geçişi gerçekleştiren ilk ülke olacak. Mayıs ayı sonuna kadar kademeli olarak AstraZeneca Türkiye'nin yaklaşık 300 kişiden oluşan tüm saha çalışanlarına elektrikli araçlar verilecek. Böylelikle AstraZeneca, Türkiye'de bu kadar yüksek sayıda elektrikli araç değişimi yapan ilk firma olacak.  
 
AstraZeneca Türkiye, global sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda bu yıl mayıs ayı sonuna kadar kademeli olarak yaklaşık 300 kişiden oluşan tüm saha çalışanlarına yüzde 100 elektrikli araçlar vererek, Türkiye'de bu kadar yüksek sayıda elektrikli araç değişimi yapan ilk firma olacak. Şirket bu sayede, yılda yaklaşık 1.640 ton karbondioksit emisyonunu azaltmayı öngörüyor. Bu miktar, orta boyutlardaki bir binek aracın Dünya'yı ekvator çevresinden yaklaşık 247 kez turlamasına veya 242 hektarlık yani 339 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanın yıllık karbon tüketimine eş değer.  

A Z Elektrikli Arac Toplu Fotograf 1 Min
 AstraZeneca'nın “Sıfır Karbon Taahhüdü” kapsamında 2025'e kadar emisyonu sıfıra indirmeyi ve 2030'a kadar tüm tedarik zincirinde karbon negatif olmayı hedeflediklerini söyleyen AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “AstraZeneca olarak sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızla bir ilaç şirketinden fazlası olduğumuzu düşünüyorum. Geleceğimizin sağlıklı insanlar, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir gezegene bağlı olduğunun farkındayız. Bu nedenle sürdürülebilirliği işimizin merkezine koyuyor, bu alanda sorumluluklarımızı belirliyor ve gerekli aksiyonları alıyoruz. Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 5'i sağlık sisteminden kaynaklanırken iklim değişikliği sağlık sisteminin yeni risklerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu nedenle sağlık sisteminin tüm paydaşlarının toplum ve gezegenin sağlığı için cesur adımlar atmasına ihtiyaç var. İklim Zirvesi'nde ilk kez iklim ve sağlık ilişkisinin ele alınması ve Türkiye'nin aralarında bulunduğu 143 ülkenin bu konuda çalışmak üzere taahhütte bulunması bu açıdan umut verici bir adım oldu. Biz de toplumun ve gezegenin sağlığına ilişkin sorumluluklarımızı bir bütün olarak ele alıyor, çevresel etkilerimizi en aza indirmek ve karbon emisyonlarımızı sıfırlamak için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizin bir parçası olarak ilk kez 2022 yılında merkez ofis çalışanlarımızın araçlarını hibrid araçlara çevirerek başlattığımız süreci şimdi bir basamak daha ileriye taşıyoruz. İlk olarak saha ekibiyle başlayacak elektrikli araç değişimi ile birlikte 2025 sonuna kadar Türkiye'deki tüm araç filomuz yüzde 100 elektrikli araçlardan oluşacak. Mayıs ayı sonuna kadar kademeli olarak tüm saha çalışanlarımız elektrikli araçlara geçiş yapmış olacak. Bağlı bulunduğumuz Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nde bu geçişi yapan ilk ülke ise Türkiye olacak, bu alanda bölgede de lider ülke olmaktan dolayı çok gururluyuz.” dedi.
 A Z Elektrikli Arac Umut Ozkul Min
AstraZeneca 2024 sonu itibarıyla araçlarının yüzde 77'sini ve 2025 yılının sonuna kadar filonun tamamını elektrikli araçlarla yenilemeyi amaçlıyor. AstraZeneca'nın da içerilerinde yer aldığı önde gelen şirketlerin Avrupa'da filolarını elektrikli araçlara dönüştürmeyi hızlandırması için Avrupa Komisyonu'nun Kurumsal Filoları Yeşillendirme Girişimi ile ilgili yayınladıkları açık mektuba göre Avrupa'da satılan her 10 araçtan 6'sı şirket aracı ve bu araçlar özel araçlara göre iki kat daha fazla kullanılıyor. Bu nedenle şirket filolarının elektrikli araçlar ile yenilenmesinin sürdürülebilirlik konusunda büyük bir fırsatı beraberinde getirdiğine dikkat çekiliyor.