Geçen on on beş günden beri döviz, altın, borsa hepsi tavan yaptı, Türk lirası ’da bunlara karşılık taban yaptı. Yaklaşık on on beş günden berin döviz, altın, borsa %5 değer kazanırken bütün vatandaşlar%5 fakirlerdik.

Bizim ülkemizde o kadar işinim ehli büyük ekonomistler var ki bilimin, ekonominin, siyasetin, sosyolojinin hakkını gereği gibi veriyorlar.

Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir ekonomi yönetimi yoktur. Döviz artsın, altın artsın, borsa artsın, birde üstüne enflasyon düşsün, işsizlik sayısı aşağıya düşsün. Bizim ülkemizin ekonomistlerine ve siyasetçilerine Nobel ekonomi ve siyaset yönetimi ödülü vermek bile az gelir.

Ekonominin genel yapısı terazi gibidir birileri yükselirken birileri düşer. Döviz, Altın düşerse, Borsa ve diğer ekonomik veriler yükselir.(İşsizlik düşer, satın alma pariteleri yükselir, gelirler artar.)

Bizim ülkemizin ekonomisinde Türk lirası haricinde her şey yükseliyor, düşmesi gerekenlerde yükseliyor ne büyük marifet.

Üreticiler, memurlar, İşçiler, velhasıl nüfusun büyük çoğunluğu tamda Yaz’ın son aylarının yaklaştığı yavaş yavaş kış hazırlığının olduğu ,okulların açılmasının yaklaştığı masrafların aşırı artışa geçeceği bu zamanda döviz,altın,borsa,gayrı menkul, menkul ve malların artışa geçtiği, dövize bağlı enerji giderlerinin arttığı bir durumda geliri sabit olan vatandaşlar ne yaparak ne çareler üreterek bu sıkışık durumdan nasıl kurtulacaklar.

Vatandaşlar yüksek fiyat artışları ile yaşamayı her dönemde uyum sağlayarak öğrendi ve kendi başlarının çarelerini bulmayı başardılar. Esas ekonomi ve siyaset Nobel ödülü tümden Türk halkına verilmelidir.

Türk halkının uyum sağlama çabaların son uygulaması borçlanarak yaşamaktı. Ülkede yaşayan her vatandaşın bankalara kredi borcu bulunmakta ve borç ile yaşamını sürdürme becerisini göstermektedir.

Bu durum nereye kadar gidecek, nerede duracak, yeni bir çıkış yolu nasıl bulunacak bu halkımızın üstün zekâsı ve marifeti ile olacak halkımız gene yaşamını devam ettirecektir.

60 lı yıllar, 70 li yıllar, 80 li yıllar, 90 lı yıllar ve 2000 li yıllar  60 yıllık bir zaman dilimi 60 lı yıllarda doğanlar şu anda 60 yaşlarındadırlar bu zaman aralığında doğan ların hepsi yüksek enflasyon ve yüksek devalüasyonlarla yaşamışlar bu bünyelerde alışkanlık yapmış enflasyonsuz ve devalüasyonsuz bir yaşam düşünülemez olmuştur. Bu zaman zarfında kaybettiklerimizi düşünürsek ne elde kalmış ne avuçta. Son zamanlarda eldekiler borçlarıda ödemeye yetmez olmuş. İnsanlar tamamen boş vermişlik ve umursamazlık durumunda hayatlarını sürdürmeye başlamışlardır.

Son devalüasyon ne ilk nede son olacak bizler gene bir şekilde biraz zorlan sakta uyum sağlayacağız bir süre sonra unutacağız ve hiçbir şey olmamış gibi hayatımızı devam ettireceğiz. Hadi Hayırlısı.

Borç yiğidin kamçısıdır ya kamçı kırılacak ya da yiğit ölecek ama bu devran dönmeye devam edecek. Saygılarımla             Elektronik Posta: [email protected]