Bugün siz okurlarımız için Ivan Illıch’in Sağlığın Gaspı adlı kitabının analizini yapmaya çalıştım. Özellikle sağlık konusuna ilgi duyan vatandaşlarımızın okumasını tavsiye ederim.

Sağlık konusunda pek çok eser ve kaynak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Sağlık temel bir kavram olarak ele alındığında pek çok farklı bakış açısı ile incelenebilmektedir.

Ivan Illıch ‘’Sağlığın Gaspı’’ adlı eserinde sağlık alanındaki gelişmelerin, gelişen tıp teknolojilerinin birey ve toplum üzerinde yarattığı ‘yıkıcı’ etkileri gün yüzüne çıkarmayı amaçlamıştır.

Kitapta bu amaç okuyucuya açık bir dille, sade bir şekilde yansıtılmış ve okuyucunun dikkatini bu konu üzerinde yoğunlaştırması sağlanmıştır.

Yazar kitapta sadece gözleme dayalı değil aynı zamanda belgelenebilir istatistikler ile güçlendirilmiş bir analiz kullanmaktadır.

Yazarın okuyucuya yansıttığı yorumlar mantıklı ve tutarlı. İşlediği konular önce okuyucunun zihnini bulanık bir hale getirip daha sonra konuyu daha iyi bir şekilde özümsemesini sağlıyor.

Kitap temel olarak dört kategoriye ayrılmıştır. Bu şekilde konuların anlam bütünlüğünü koruması sağlanmaktadır.

Yazar hastalık oranlarının azaldığı bölgelerde en büyük sebeplerden birini doktorların yeteneğinden çok orada bulunan hastaların tıp hizmetlerinden faydalanabilecek kadar parası olması durumu ile bağdaştırmaktadır.

Kitapta bu ve bunun gibi pek çok farklı yargı bulunmaktadır. Bu yargılar zaman zaman okuyucuyu bir ikilem durumuna getirmektedir. Yazarın okuyucuda uyandırmaya çalıştığı his tıp ve tıp dünyasının farklı öznelerinin insan yaşamı üzerinde yarattığı olaylar bütünüdür ve bunu açıklarken farklı bakış açılarından faydalanmaktadır.

Ayrıca kitap içerisinde belirtilen sorunların görece çözümlerinin sunulması yazar ve okuyucu arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlamaktadır.

Sağlığın Gaspı, sağlık konusunda pek çok kör noktaya ışık tutmakla birlikte okuyucuda kafa karışıklığına yol açabilecek pek çok öznel yorumum bulunması, yazarın kendi ürettiği kavramları okuyucuya doğru ve açık bir şekilde yansıtamamış olması kitabın akıcılığına engel olan sebeplerden bazılarıdır.