Tıbbileşme geçmişten günümüze sağlığa bakış açımızın nasıl değiştiğini sizler için ele aldım.

Sağlık her bireyin hayatındaki en önemli olgulardan birisi olmuştur. İnsanlığın ilerlemesiyle birlikte sağlık hizmetlerine olan düşkünlük giderek artmıştır. Bunun sonucu olarak da medikalizasyon kavramı hayatımıza etki etmeye başlamıştır. Medikalizasyon genel olarak daha önce tıp alanı dışında kabul edilen problemlerin, yaşam süreçleri ve deneyimlerin tıbbi terimler kullanılarak açıklanması ve tıbbi müdahaleler ile düzenlenmeye çalışması olarak açıklanabilir.

Hangi durumun hastalık olduğu, hangi durumun normal kabul edileceğini söylemek tıbbın görevidir. Tıp tek otorite olabilmek için mümkün olduğu kadar çok konuyu kendi alanına dahil etmek ister. Bu durumun sonucunda normal şartlarda bireyin kendisi için yaşamsal bir tehlike yaratmayacak sorunlar da tıbbileştirilmiş ve insanlar tıp otoritelerine ve hizmetlerine mecbur bırakılmıştır.

Tıp biliminin insanlar için adeta satın alınabilecek bir meta haline gelmesiyle birlikte tıp günlük yaşamı kontrol edebilme ve şekillendirme gücüne sahip olmuş ve adeta sosyal kontrol mekanizması haline gelmiştir. Bir zamanlar dinin alanı altında bulunan -oburluk gibi- ya da suç olarak görülen -intihar gibi- kavramlar tıbbın kontrolü altına girmiştir. Tıp medikalizasyon süreciyle beraber aslında insanlara belirli standartlar sunmaktadır. Tansiyon ve kolesterol düzeyi, beden ölçüleri gibi ölçütlere uymaya çalışan bireyler aslında sağlıklı olabilmek adına belirli bir standartlaşmaya uymak durumunda kalırlar.

Tıbbileşme insanların seçimlerinde de bir kontrol mekanizması oluşturmaktadır. Örneğin kadınlar yaşamın bu denli tıbbileşmesinden önce doğumlarını evde yapmaktaydı fakat medikalizasyon süreciyle beraber evde doğum tehlikeli ve yanlış olarak damgalandı. Günümüzde de pek çok kadın evde doğum yerine hastanede doğum yapmanın daha doğru olduğunu düşünmekte ve bunu tercih etmektedir.

Tıbbileşme süreci sadece davranışlarımıza değil, düşüncelerimize de etki etmektedir. Toplumun diğer kesimine kıyasla daha kilolu olmamız hem kendimizden uzaklaşmamıza hem de sağlıklı olmadığımızı düşünmemize sebep olmaktadır. Kilo verebilmek için bir doktor desteğine ihtiyaç duyarız ve bu yüzden doktora başvururuz