Medya, kamu gündemini belirleyen en önemli unsurdur. Kırklareli’de medya alanında çalışarak bu amaca hizmet ediyoruz. Bu anlamda, kamuoyunun oluşumu ve biçimlenmesinde medya oldukça önemli bir işlev görür. Sivil topluma çeşitli örgütler temel oluşturmaktadır. Bu örgütler, medyada ortaya çıkma ve kendilerini anlatıp, ifade etme olanağı bulabilmektedirler. Çağdaş demokratik toplumlarda, medya ve sivil topluma temel oluşturan sivil toplum örgütlenmeleri arasında doğrudan bir ilişki kurulmaktadır.


Medya, sivil toplum örgütleri ve onların sorunlarını, hedeflerini, eylemlerini gündeme getirme ve gündemde tutma gücüne sahiptir. Böylelikle medya, sivil toplum örgütlerinin etkinliğinin artmasını sağlamaktadır.


Spurk, sivil topluma karşı medyanın rolünü üç farklı yaklaşım çerçevesinde incelemektedir:


İlk yaklaşım kapsamında, demokratik etkileşim içerisinde sivil toplum ve diğer kuruluşlara karşı kitle iletişim kuramının medyayı nasıl konumlandırdığı ele alınmaktadır.

İkinci yaklaşımda, demokrasinin konsolidasyonunda olduğu gibi, doğrudan sistem değişiminin desteklenmesi ya da desteklenmesinde medyanın nasıl bir performans gerçekleştirildiğine bakılmaktadır.

Üçüncü yaklaşımda ise, bazı ampirik çalışmalar, medyanın demokratik niteliğini saptamayı ve mikro düzeyde yurttaşlar üzerinde etkilerini gözlemlemeyi denemektedir.

Sivil toplum ve medya arasındaki ilişkide, alternatif medyanın önemi ön plana çıkmaktadır. Sivil toplumun bir parçası olarak alternatif medya, devlet ve özel ticari medya arasında “ üçüncü ” bir ses olarak tanımlanabilir. Bu yaklaşım, sivil toplumun bir parçası olarak alternatif medya, devlet ve piyasa arasındaki mücadelenin öne çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Sivil toplumun bir parçası olarak alternatif medya, demokrasinin yaşayabilirliği ve canlılığı açısından kritik bir toplumsal parça olarak kabul edilmektedir.


Röportaj, Kuzey Amerika’da edebi gazetecilik olarak bilinen gazetecilik türüne denk gelmektedir. Ancak, bu durum, Türkiye’de bilinmemektedir.


Edebi gazetecilik, edebiyat hakkında gazetecilik yapmak değil, edebi olarak gazetecilik yapmaktır. Edebi gazetecilik metinleri, özünde roman gibi okunabilen gazetecilik metinleridir. Edebi gazetecililer, roman ve kısa hikâyelerdeki yazım tekniklerini kullanabilmektedirler. Geleneksel ve edebi gazetecilik arasındaki en önemli fark, yazarın insanlarla ilişkileri ve betimlediği olayları değiştirmesinde yatmaktadır. Yazı, kişiselleştirilmiş ve öznel olmaktadır. İkinci temel fark ise; tarz, dil ve form farkıdır.


Edebi gazeteciliğin bazı işlevleri bulunmaktadır. Bunlar;


Derinlemesine araştırma ve görüşme ile

Dramatik hikâye anlatım tekniklerini kullanarak okuyucunun dünyasını genişletmek,

Okuyucuya aydınlanmış bir yönelim kazandırmak şeklinde sıralanabilir.

Edebi gazetecilikte her şey doğrulanabilir olmalıdır. Gerçeğin yaratılmış sunumu değil, gerçek bilgi kullanılmalıdır. Edebi gazeteci, gerçekler, düşünceler, gözlemler ve araştırma aracılığıyla elde edilmiş enformasyonu kullanmaktadır.


Röportaj, Türkçe literatür açısından çok yönlü bir gazetecilik yaklaşımının çok daha geniş boyutlu bir yazı türüdür. Yalnızca sorular ve yanıtlardan oluşan içerikten daha zengin bir içeriği vardır. Röportajın kaynağının görüşme olduğu söylenebilir, ancak her görüşme röportaj değildir.


Röportajın haber boyutu son derece önemlidir. Haber unsuru olmadan, röportajların gazetelerde yayınlanmaması gerekir. Röportaj, gerektiği zaman yazarına bir ozan, bir öykücü, bir yorumcu vb. gibi kalem kullanma olanağı tanımaktadır. Burada vurgulanması gereken nokta, edebi gazetecilikte olduğu gibi, röportajın da gerçeklere dayanması gerektiğidir.


Röportajın, haberle ilişkisinin kurulmasında aşağıdaki unsurlar önemlidir:


Haberler olaylarla ilgilidir, yoksa bir takım sorunların durumuyla ilgili değildir: Röportaj da olaylar ver gerçekler hakkındadır. Ama, röportajın temelinde, haberde olduğu gibi tek bir olay yoktur.

Haberin temel amacı bugündür, geçmiş ya da gelecek olaylar değildir.

Haber bir olayın ortaya konmasıdır, bir olayla ilgili deneyimi yansıtmaz.

Bu anlamda, röportajın da bu unsurları taşıması gerekir. Röportaj, aynı olayın birden fazla, hatta her yönünü dikkate almak durumundadır. Röportaj için çok yönlü bir araştırma gerekmektedir, röportaj yazarı aynı zamanda iyi bir araştırmacı olmalıdır. Röportajda, haber metninde verilmeyen ya da önemsenmeyen en küçük ayrıntılar üzerinde durulmaktadır.


Röportajda olması gereken en önemli unsurlardan biri de yorumdur. Röportajlarda yorum olmalıdır ancak yorumlar nesnel şekilde sunulmalıdır. Röportajda olaylar gerçekçi bir gözle izlenmeli; yalın, duru ve gerektiği zaman fanstastik bir anlatım kullanılmalıdır. Röportajın en önemli yönlerinden biri de, sosyal içerikli olması gerektiğidir. Röportajın konusu bireyleri ilgilendirmeli ve onların yararına olmalıdır. Röportajcı eldeki verileri çok iyi şekilde kullanmalıdır. Verilerin yetersiz olduğu durumlarda, eksik bilgileri tamamlamak için gerekli soruşturmaları yapabilecek yetenekte olmalıdır.