Kırklareli Üniversitesi’nde sosyoloji çalışmaları yaparken genelde saha çalışmalarımızı gönüllü olarak gerçekleştiriyorduk. Psikiyatri alanında grup mekanizması yoluyla karşılıklı destek ve karşılıklı uyaran sağlama konusunda dikkate değer bir görüş birliği vardır. Grup sürecinin bir çok hastanın yaşadığı duygusal stres, izolasyon, yalnızlık, suçluluk, damgalanmışlık, depresyon, çaresizlik veya umutsuzluk duygularının iyileştirilmesinde büyük yardımı vardır. Başarılı bir grupta bu duygular bir gruba ait olma duygusuyla atlatılır. Böyle bir grupta kişi anlaşıldığını ve kabul edildiğini hisseder.

Genellikle bir grubun üyesi olan kişiler artık yalnız ve tek olmadıklarını algılarlar. Grubun amacının bütünleşme ve iyileşme olması nedeniyle üyelerin fiziksel ve sosyal sağlığa kavuşması yönünde bir değişmenin olması beklenebilir. Bu üyeler bazı problemlerle başarılı bir şekilde başa çıkabilen diğer üyelerle kontak kurmaya başladıktan sonra, ilk zamanlarda belirsizlik ve umutsuzluk duygularının yerini bir umut duygusu oluşturmaya başlar.

Birçok hasta ve onların yakınları hastalığın ve sonuçlarının bileşimi olan acı bir deneyimi ve duyguları uygun bir şekilde yaşamak ve aktarmak için gerekli olan destekten yoksundur. Böyle önemli bir aşamada yeniden yapılanmaya grup güvenli ve destekleyici bir ortam sağlar. Gerçek ve güvenilir bilgiler uygulayıcılar veya bilgili üyeler tarafından sağlanır, mitler ve yanlış inançlar elemine edilir. Bozulmuş olan algılama veya etkili olmayan davranışlara karşı karşılıklı etkileşim sürecinin yaşandığı grupta mücadeleye başlanır ve grup gerçeğin test edildiği bir ortam haline gelir.

Grup dışarıdaki ailesine karşı kendi düşüncelerini ve hareketlerini yargılama ve ölçmek için bir referans verir. Grup bu sayede bozulmuş algılama ve ilişkiler için düzeltici bir işlev görür. Tepkilerin ve görüşlerin çokluğu bir kişiye belirli bir kişilerarası gereksinime veya yaşam sorunlarına ilişkin geri bildirim almasını sağlar. Hastalar ve aileleri ile ilgili olarak çalışma amacıyla oluşturulan sosyal hizmet gruplarında terapötik mekanizmalar işlev görür. Bu sayede terapötik düzeltici ilişkiler, karşılıklı destek, kabul görme, evrenselleştirme, umudun aşılanması, başkalarını düşünme, bilgi ve beceriler kazanma, katarsis, gerçeklik testi ve uygun beklentilerin elde edilmesi sonucu ortaya çıkar. Grupların amaçları yapısı ve içeriğine bağlı olarak belirli güçler harekete geçer.

Terapi, destek, eğitim, çoklu aile, kriz müdahalesi, toplumsallaştırma, uygulama, mediasyon ve taburculuk planlaması gibi gruplar tıbbi bakım kurumlarında uygulana gelmektedir. Bu gruplarla birlikte hasta yakınları ve diğer bakım alanlara yönelik gruplar da işlevsel olarak pek çok ülkede pek çok kurumda uygulama alanı bulduğu görülmektedir.

Psikiyatri alanında en sık kullanılan gruplar olarak ifade edilmektedir. Bu grupların temel amacı: hastalar ve aile üyelerinin sağlıklı bir hale gelmesi için grup üyelerine yardım etmektir. Tedavi için gereksinim hastalar, aileleri ve bunlara bağlı diğer yakınlarının normal olan kişilerarası ilişkilerinin tıbbi koşullar veya hastalık veya sakatlık sonucunda bozulması ve çözümlenmesi zor sorunlar yaratması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Tedavinin amaçları; destek sağlama, anksiyetenin azaltılması, eğitim ve pratik kaynaklar sağlama ile yan yana gitmektedir. Ayrıca, ilişkiler ve iletişimde meydana gelen problemleri çözme, yüzleşme, anlama kapasitesini artırma ve hastalık ve onun kayıp ve ölüm tehditine karşı ruhsal reaksiyon geliştirme becerisini kazandırma, üyelerine yeni rollerine uyum sağlamalarında veya beklentilerinde değişiklikler yapmalarında yardımcı olma, gerçek durumu anlamalarında ve yanlış algılamaları düzeltmelerinde yardımcı olma amaçları vardır.

Grup üyelerinin seçimi sıklıkla grup öncesi bir mülakatla yapılır. Burada olası grup üyelerinin grup için uygunluğu ve gruba katılma arzusuna bakılır veya tedavi ekibi üyelerinden birisinin havalesine bağlı olarak gruba alınır. Gruplar genellikle hastalık veya sakatlık türü, yaşam süreci evresinde homojen ve diğer özellikler bakımından heterojen özellikler gösterir. Belirli bir tıbbi koşulu paylaşma çok güçlü bir bağ oluşturur ve diğer alandaki farklılıklar daha az önemli hale gelir.

Destek sağlama birçok grubun temel odağıdır ama bazı grupların temel amacı destek sağlamaktır. Destek grubu aynı ilgiyi paylaşan insanların bir araya gelerek oluşturdukları bir gruptur. Bu insanlar belirli bir stres ve zorlukla baş edebilmek için birbirine destek sağlamak ve diğerine yardım edebilmek amacıyla bir araya gelirler. Destek grupları için profesyonel liderliğin kullanımı yeni bir olgudur.

Tüm insanlar memnuniyet verici bir yaşam için destekleyici sosyal ilişkilere gereksinim duyar. Bu durum özellikle tıbbi bir olay sonucunda ortaya çıkan stresle baş etme çabasında olan hastalar için daha önemlidir. Ama sıklıkla destek sağlanamaz. Diğer insanlar hastanın durumu nedeniyle kendini tehdit edilmiş ve rahatsız edilmiş hissedebilirler; hastalık yaşamı tehdit eden bulaşıcı veya bir kişiyi damgalayıcı olursa bu durum daha da belirgindir