Doku Derneği, Koyunbaba Mağarası ve Sulak Alanlarda gerçekleştirdiği saha çalışmasında mağaranın küçük fakat biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengin olduğunu ifade etti. Doku Derneği açıklamasında;

“Bugünkü Saha Faaliyetimiz Koyunbaba Mağarası Ve Sulak Alanı;

Koyunbaba Mağarası ve Sulak alanı ilimizin önemli doğal alanlarındandır. Kırklareli ilimiz. GPS verileri tarafından da teyit edildiği üzere kuzey ve doğu Avrupa'ya giden ve bu bölgelerden gelen kuşlar için özellikle göç rotasında önem arz eder. Ancak ilimizde İğneada Longoz ormanları dışında kuşların göçünde faydalanabilecekleri biyoçeşitlilik anlamında zengin sulak alanlarımız maalesef çok azdır. Istrancalar gibi topladığı suyla 3 ili besleyen bu topraklardaki doğal sulak alanlar barajlar yapılarak değerlendirilmiştir. Barajlar sürekli değişen su kotu nedeniyle çok az kuş türü tarafından tercih edilir. İl genelinde küçük ama biyoçeşitlilik bakımından zengin alanlardan en önemlilerinden olan Koyunbaba Mağarası ve yanındaki Teke Deresi sulak alanının mutlak korunması gerekir.2020 yılında yaptığımız çok kısa süreli gözlemlerde dahi alanda saz delicesi ( Circus aeruginosus) yuva yapım çalışması, Sarıasma ( Oriolus oriolus) ve Büyük kamışçın ( Acrocephalus arundinaceus ) kur ötüşü, kerkenez ( Falco tinnunculus) kuluçka, Puhu ( Bubo bubo) peletleri gözlemlenmiştir. Bunun yanında alanda erguvani balıkçıl, leylek, gri balıkçıl gibi türlerin beslenme ihtiyaçları karşıladıkları gözlemlenmiştir.

Bugün yapılan gözlemlerde ise 17 Mart 2022 Kara Leylek Ciconia nigra görülmüştür.

Ayrıca Koyunbaba Mağarası bölgemizin en önemli mağaralarından biridir.

Koyunbaba Mağarası’nda Eleni Papadatou tarafından Yunanistan’da markalanmış ve serbest bırakılmış M. capaccinii türüne ait bir birey yakalanmıştır. Buna göre, Koyunbaba Mağarası Avrupa yarasalarımın mevsimsel olarak göç ettiği ve kullandığı doğal bir yer altı barınağıdır. Koyunbaba Mağarası bu türün büyük popülasyonlarına yavrulama ve yavru yetiştirme barınağı olarak ev sahipliği yapmaktadır. Koyunbaba Mağarası’nın Avrupa yarasa popülasyonlarının geleceği açıcından uluslararası bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Aynı şekilde bu türlerin beslenme ve üreme için kullandıkları alanların da korunması büyük önem arz etmektedir.” dedi.